Hightech sportkleding op komst

Denkt u aan sportkleding, dan zult u niet meteen aan allerlei spannende elektronische functies denken. Maar dat kan gauw veranderen. Er zijn namelijk nieuwe ontwikkelingen die erop wijzen dat interessante gadgets op termijn in sportkleding verwerkt kunnen worden.

 

Kijken we naar sportkleding enige tientallen jaren geleden, dan zien we dat de sportkleding er destijds heel anders uitzag dan nu. En het zit ook heel anders. Comfort en looks zijn steeds dichter bij elkaar gekomen. Omdat de mens nu eenmaal alles door wil ontwikkelen en nooit te moe is om nieuwe dingen te proberen, zijn er nu wetenschappers die allerlei technische snufjes in sportkleding (willen) verwerken. En nu al lijkt het einde al niet in zicht te zijn.

Gouden deeltjes

In Italië hebben enkele wetenschappers katoenen transistors ontwikkeld, die net zo prettig aanvoelen als stof. En dat zal voor flinke stappen zorgen. Eerder haakten mensen vaak af bij combinaties van elektronica en sportkleding, aangezien er harde, ongemakkelijke onderdelen in de kleding was verwerkt. Doordat er zeer kleine gouden en kunststof deeltjes zijn gebruikt in de katoenen transistors, kunnen elektronische signalen door de kleding bewegen zonder lastige onderdelen.

Mobieltje mee opladen

Als mogelijke toepassing geven de wetenschappers mee dat je kleding met behulp van de techniek zelf bij kan houden hoeveel calorieën je verbrandt. Ook zal het wellicht mogelijk zijn de techniek zo te ontwikkelen dat je met je sportkleding je mobieltje kunt opladen. En je kunt je bedenken dat er nog veel meer toepassingen zijn. Het aantal elektronische apparaten dat we gebruiken neemt immers ook met de dag toe. Zo is er ook al een snowboardfabrikant die een heuse iPad in één van zijn snowboards heeft verwerkt.

 

 

Verder dan gemak

Maar deze techniek leent zich natuurlijk niet alleen voor sportkleding. Denk alleen al hoe het zou zijn in de medische wereld. Bijvoorbeeld een patiënt met een speciaal hemd aan, dat zijn hartslag nauwkeurig op weet te meten. Het biedt dus mogelijkheden die verder gaan dan alleen recreatie en gemak.
 

 

Bekijk nieuwsarchief   Geplaatst op: donderdag 15 december 2011
Sportkleding
Bekijk alle winkels Acties en Kortingscodes
De nieuwste sportkleding en het grootste online aanbod ( 1.520 producten )